2013. augusztus 17., szombat

Tehéntúrós pite

Volt tehéntúró, amit el kellett használni, más ebédötlet meg nem, így születette ez a pite.

Hozzávalók:

Tésztához:
-200 g tk. liszt
-100 g vaj
-1 tojássárga
-kis víz
-só
Összegyúrjuk és sütőpapírral bélelt, magas falú formában elegyengetjük, kb. 6 cm-es peremmel. 15 percet elősütjük, közben elkészítjük a tölteléket.

Töltelék:
-250 g tehéntúró
-2 tojás
-fél pohár tejföl
-só, oregánó
Kerülhetnek bele zöldségek is. A tészára öntjük és együtt sütjük 25 percet.




2013. augusztus 16., péntek

Cukkinis-krémsajtos lepény

Igyekszem több ételt készíteni cukkiniből. Lehet tenni sütibe, készülhet belőle nyers lasagne, rakott ételek, nagyon jól helyettesíti a laskát, azaz száraztésztát. Már azért is fogom ezután többet használni, mert kacsintgatok a paleo lightosabb változata felé.
Mai lepényem:
-278 g cukkini (1 db.) lereszelve
-39 g zabpehely
-1 tojás
-50 g krémsajt
-só, pizza fűszerkeverék
Ezt mind összekevertem, 1 cm-es rétegben szétterítettem a sütőpapíros tepsiben, addig sütöttem, amig a teteje picit pirulni kezdett.

Tiramisu másképp

-100 g krémsajt
-1 tojássárgája
-25 g xilit
-200 ml kókusztej
-kevés víz, zselatin (elhagyható, ha elég sok útifű maghéjat teszünk bele)
-útifű maghéj
A kókusztjet nem lehetett felverni, úgy, mint a tejszínt, ezért kellett a zselatin és a maghéj sűrítésnek.
-17 g zabpehely
-kakaópor, fahéj
A kakaós, fahéjas zabpelyhet és a krémet rétegeztem, két pohárral lett belőle. Egyenként 15 g CH-ot tartalmaz.
Kép sajnos nincs, már elfogyott. 

2013. augusztus 12., hétfő

Túrós-almás reform pite

"Kicsit" átalakítottam annak a sütinek a receptjét, amit a vendégeknek készítettünk.
Előszöris kihagytam a tésztáját, csaka tölteléket készítettem el.
-500 g tehéntúró
-40 g mandulaliszt
-200 ml tejszín
-60 g xilit
-4 tojás
-só
-220 g alma
-fahéj, szegfűszeg
-dió
A tojásokat a xilittel, csipet sóval és tejszínnel felvertem, majd a túróhoz és a mandulaliszthez kevertem. Fahéjat is szórtam bele jó bőven. Az almát kis kockákra vágtam és a sütőpapírra símított túrós masszára szórtam. Került még rá egy kis szegfűszeg és dió is. Fél órát sütöttem közepes lángon és mesés almáspite illat lett a konyhában. 60, 3 g CH-ot tartalmaz.
Az eredeti receptben volt cukor, fehérliszt, tej, pudingpor, barack- és meggykompót, szóval nem sok közük van már egymáshoz. :)

Csúsztatott palacsinta, avagy gyermekkorom íze (SAD 17. forduló)

Sokat gondolkoztam, hogy mi lehet az én gyermekkorom meghatározó íze. Ez nehéz kérdés, mert nem voltam soha egy nagyevő, na meg a gyermekkorom sem volt valami messze. Igazából még nem is ért véget. :) Aztán jött a megvilágosodás. Nagymamám csúsztatott palacsintát készített, amiből én nem ettem, de rájöttem, hogy ez az! Ez olyan igazi nagyszülőnél vakációzós, strand után evős finomság. Persze muszáj volt kicsit belenyúlnom a receptbe, hogy diétásabb legyen (már amennyire ez ennél megoldható). Íme:



Hozzávalók:
-tojás
-50 g krémsajt
-180 g tk liszt
-70 g xilit
-200 ml tejszín
-200 ml víz
-só
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a xilittel és a sóval felverjük. A többi összekeverjük és lassan a habhoz adagoljuk. Nem fordítva! Ezzel én már egyszer megjártam, a fehérje csak úszott a krém tetején, nem akart összekeveredni vele. Megsütjük a palacsintákat, de csak az egyik oldalukat. Egymásra rétegezzük, a habos részül van felül, erre darált diót szórunk.

A recepteket még 20-áig lehet beküldeni. http://devel.zsofivagyok.hu/node/27

2013. augusztus 11., vasárnap

Filcvirágok

Nagyon rákaptam a virágkészítésre. Egyelőre még csak ennyit sikerült kivitelezni, de rengeteg tervem van.
Kék rózsás hajpánt
Pipacsos nyakék



Meggyfagyi maradékból

A fekete erdő tortához felhasználtam egy üveg meggykompótot, de a leve megmaradt. Volt még egy kis maradék tejszín és tejföl, ehhez már csak 1 tk. xilit kellett és született 5 nyalókás fagyi.