2013. augusztus 1., csütörtök

Krémsajtos minipite (VKF! 58. forduló)

Számomra az első VKF! Strandkaja? Én nem szoktam a strandon enni, maximum gyümölcsöt, de egy családi piknikre nagyjából ugyanazt lehet vinni.
Ez a pite, vagy ahogy puccosabban mondják, quiche egy egyszemélyes adag, a mai nomád ebédem volt. Egyébként ebben a műfajban sokszor kell főznöm, mivel 1-kor nekem ebédelni KELL, bármi is a program, a hideg kaja meg nem ebéd.
Hozzávalók egy 12 cm átmérőjű pitéhez:
Tészta:
-75 g tk liszt
-1 tojás
-1 ek kókuszolaj
-2 ek hideg víz
-1 kk só
Ezeket összedolgoztam és a sütőpapíros forma alját kibéleltem vele, kb. 3 cm-es peremet is formáztam.
15 percre betettem az előmelegített sütőbe, közben elkészítettem a tölteléket
Sajtos krém:
-1 tojás
-70 g sós krémsajt
-3 ek tejszín
-pizza fűszerkeverék
-só
A nagyjából megsűlt tésztába feleöntöttem és rátettem egy felkarikázott paradicsomot. További 15 percet sütöttem.


2013. július 31., szerda

Első gluténmentes zsemlém

A boltban kapható gluténmentes liszkeverékek nekem egyáltalán nem jók az IR miatt. Főleg kukoricaliszt és keményítő van bennük, amit kerülnöm kell, így kipróbáltam egy házi keveréket.
-60 g hajdina
-30 g barnarizs
-30 g amaránt
 Ezeket mind összedaráltam.
Élesztőt tettem tejszínbe, ebbe kevertem bele a lisztkeverékemet, 2 ek útifű maghéjat és sót. A hajdina íze dominál, ami nekem nem nagyon tetszik, úgyhogy még folytatom a kísérletezést.
Ebből a lisztadagból két 40 g CH-os zsömi készíthető.

2013. július 28., vasárnap

Házi sajt ecettel

Már régóta ki akartam próbálni, hogy milyen lehet az igazán házi sajt. Most már tudom: finooom! :D És még bocipociból való oltó sem kell hozzá.
-házi tej
-2 ek 5-10%-os ecete
-zöldfűszer
-só
Én most elsőre csak 1 l tejből készítettem. Az arány kb. az, hogy 1 l tejből lesz 100 g sajt. És nagyon sok iró. Ezt is fel lehet használni valamiben, én mondjuk nem fogyasztom,  mert pont ez az a része a tejnek, ami miatt nem iszom (IR miatt).
A tejet felfőztem és beletettem a zöldfűszert. Levettem a tűzről és hozzákevertem a két ek. ecetet, ami rögtön ki is csapta. Egy konyharuhán keresztül átszűrtem, lecsepegtettem. Sóztam és formáztam. Ennyi az egész és nem semmi élmény friss házi sajtot enni. Egy éjszakát állt még a hűtőben, így kicsit keményebb lett és jobban szeletelhető.