2013. július 20., szombat

Citromos paleo pite 2. (takarékosabb verzió)

 Már harmadik alkalommal készítem el. Itt látható a tavalyi változat.
http://tuparna-habvero.blogspot.ro/2012/07/eletrekeltem-egy-kis-finomsaggal.html
Most is ugyanaz az alapkoncepció, de vannak benne változtatások. Így nem olyan édes, sőt. Úgy tűnik, hogy a xilit használata mellett is egyre csökken az édesigényem, azaz egyre kevesebb xilitre van szükség, hogy édesnek érezzem a dolgokat.
Tészta:
-150 g darált dió
-10 g xilit
-20 g kókuszolaj
-2 felvert tojásfehérje

Krém:
-1 citrom héjja és leve
-30 g xilit
-200 ml kókusztej
-2 tojássárgája

A tetejéra  feketeribizlit szórtam.
Összesen 38,8 g CH-ot tartalmaz.

2013. július 17., szerda

Zöldborsós, juhtúrós felfújt

Nagyon egyszerű elkészíteni, de nekem nagyon-nagyon ízlett. Szerintem még vendégek elé is tehető.
Hozzávalók:
-230 g zöldborsó
-200 g tk liszt
-nagy marék túró :)
-só, pizza fűszerkeverék (bazsalikom, oregáno stb. )
-3 tojás + 1 fehérje
-paradicsompaszta
-tej/tejszín/tejföl/víz
A borsót, a lisztet, a túrót és a tojások sárgáját összekeverjük, fűszerezzük és a folyékony összetevővel megfelelő állagúra hígítjuk. Ez azt akarja jelenteni, hogy nem szabad száraz liszt maradjon benne. Én most kb. 2 ek tejszínt tettem bele, a többi víz volt. A fehérjéket felverjük és beleforgatjuk a masszába. Kivajazott tálba öntjök, a tetejét megszórjuk még egy kis túróval vagy sajttal, leöntjök paradicsompasztával és megszórjuk fűszerrel. Én a legnagyobb lángon 40 percet sütöttem.

 És desszertnek egy csokifagyi krémsajttal, kakaóporral, tejszínnel, vízzel és xilittel. Az arányok bárhogy variálhatóak. Ez itt 1,6 g CH-ot tartalmaz.