2013. június 22., szombat

A tökéletes nyári ebéd...

...számomra egy hideg, nyers gyümölcsleves, vegyes zöldségsaláta sült csirkemellel, lehetőleg szabad tüzön sütve. Ma ezt ettem, csak a tűz nem stimmel.

Hideg meggyleves

(2 adag)
-400 g magozott meggy
-100 ml tejszín
-3 csepp stevia
-víz a hígításhoz
-útifűmaghéj a sűrítéshez
A meggyet, turmix híján, kézzel "összevacskoltam" és hozzákevertem a többi összetevőt.

Versenykiírás

http://www.egycseppfigyelem.hu/esemenyeink/magyarorszag_cukormentes_tortaja/haziverseny
Annak, aki érintett.A legtöbb cukormentes gasztroversenyből ki kell maradnom, csak mert nem Magyarországon élek. Vagy egyenesen benne van a szabályzatban, hogy csak Mo. területéről lehet jelentkezni, vagy egyéb nehezítő okok vannak.

Házi túrós, serpenyős pizzalepény

A tésztája tulajdonképpen pizzatészta.
Isteni lett ez a lepény! Tegnap este begyúrtam és megkelesztettem a tésztájét, ma csak meg kellett sütni.
-50 g liszt
-1 ek olívaolaj
-élesztő tejszínes, lisztes vízben felfuttatva (Az is csak egy tévhit, hogy cukor vagy tej nélkül nem lehet felfuttatni az élesztőt. Olyan ez, mint hogy cukor és tartósítószer nélkül megromlik a lekvár. Ha-ha!)
-só
-2 ek útifűmaghéj (túl képlékeny lett a tészta, valamivel össze kellett állítani, na meg egy kis plusz rost sem jön rosszul)
Ezt összekevertem, meggyúrtam és dupla méretűre kelesztettem. Reggel kör alakúra lapogattam, juhsajtból sk. készítetett, fűszerezett túrót kentem bele és félbe hajtottam. Olajozatlan serpenyőben mindkét oldalát picit pirosra sütöttem. A túró megolvadt benne. Egy kis paradicsompasztát kentem a tetejére.

Túrós meggyfagyi

1 nagyobb adaghoz:
-200 g magozott meggy
-100 g túró
-100 ml tejszín felverve
-édesítés ízlés szerint
Alaposan összekeverjük a hozzávalókat. Fagyasztás közben is többször megkeverjük, hogy ne legyen jegeces.

2013. június 20., csütörtök

Cseresznyés-tejfölös pite kölesalapon

-80 g köles megfőzve
-30 g xilit, fele a kölesbe, fele a tejfölbe
-1 doboz tejföl
-2 tojás összekeverve a tejföllel
-300 g cseresznye
A kölest megfőztem a xilittel, belesímítottam egy sütőpapíros tepsibe, rászórtam a cseresznyér, megszórtam alaposan fahéjjal és ráöntöttem a tojásos-tejfölös keveréket. 200 fokon kb. 30 percet sütöttem.
És köszönet a jó kis cseresznyamagozós ötletért:
http://martyhobby.blogspot.ro/2011/06/cseresznye-meggy-magozasa-egyszeruen.html

2013. június 19., szerda

Krémsajtos fagyi cseresznyével

Bármilyen gyümölccsel fogyasztható és bármivel ízesíthető.
-2 tojás
-100 g krémsajt
-20 g xilit
A tojásfehérjét felverem a xilittel, a sárgáját kikavarom a krémsajttal és hozzáadom a fehérjét. 4 gombócnyi adag lesz belőle.

2013. június 18., kedd

Itt a fagyiszezon! - avagy mikor árnyékban is 31 fok van

...akkor vége a világnak, ha az ember nem hűtheti le magát a jó 16 fokos borvízben. Valahogy viszont túl kell élni ezt is a vizsgákkal eggyütt.
És itt jön képbe a megmentő, a fagyi. :D
Idén már készítettem egy adag tiramisu fagyit a májusi első melegrohamban. És íme az új:

Krémtúrós almafagyi

1/2 adag
-1 nagyobb alma apróra reszelve, fahéjjal megszórva
- 100 g nagyon krémes tehéntúró
- kevés mascarpone vagy egyéb krémsajt, de ez elhagyható, csak a krémesebb jelleg miatt kell
-5 g xilit (nekem most ennyi elég volt bele)
Az alma levessége miatt elég keményre fagy, ezért fogyasztás előtt 30 percel érdemes átteni a mélyhűtőből a hűtőbe.
Már hónapokkal ezelőtt összeírtam, hogy milyen fagyikat szeretnék kikísérletezni a nyáron:
-avokádós
-szilvásgombóc
-marcipános
-fahéjjas-almás- pipa
-tiramisu -pipa
-zserbó
-mézeskalácsos-szilvalekváros
-sajttorta jellegű (lényegében ugyanaz, mint a tiramisu)
-madártej