2013. június 15., szombat

Marcipánmorzsás almáspite

Már nagyon régóta el szerettem volna készíteni a morzsás almáspitét, amiről nagyon szép emlékeim vannak még kiskoromból. A mandulában sok a magnézium, aminek nyugtató hatása is van, szóval csak jól jöhet. Először elkészítettem a marcipánt, de még nem tudtam, mi is lesz belőle.




 Hát ez lett.
Marcipán:
-150 g darált mandula
-50 g xilit
-kevés víz
Mindez jól összegyúrva.
-30 g liszt (tk)
-2 reszelt alma, citromlé, fahéj
A tésztát két részre osztottam, felével kibéleltem a formát, erre került az almás réteg. A tészta másik fele a mélyhűtőben állt, hogy jól morzsálható legyen. Ezt rámorzsáltam.
Kb. 20 percet sütöttem 200 fokon.
Ez volt a mai ebédem második fele. Első fogásnak zöldségsalátát és csirkemellet ettem. Hurrá, végre itt a salátázás szezonja!

2013. június 13., csütörtök

Gyümölcsöző június

Eperelekvár

900 g eperből főztem minden adalékanyag nélkül. Az üvegeket kifőztem és a lekvárt forrón beletettem és lefordítottam. Én valahogy ebben bízok, hogy így biztosan vákuum alakul ki benne. Tavaly is így tettem el minden lekvárt és mostanra sem romlott meg semmi.

Céklás kakaós muffin

-100 g reszelt cékla
-60 g liszt
-20 g xilit
-sütőpor vagy szódabikarbóna
-1 ek olaj
-1 tojás
Ez nem gyümölcsös, de finom reggeli. A céklától nagyon krémes lesz a tészta. Próbáltam már cukkinivel is, azzal jobb, mert a a céklának markánsabb íze van.

Cseresznyés pohárkrém

 
 -1 tojás
-1 pohár görögjoghurt
-100 g krémsajt
-40 g xilit
-200 g cseresznye
-zselatin
A tojást kikevertem xilittel, hozzátettem a krémsajtot és összeolvasztottam, összefőztem. Levettem a tűzről és belekavartam a joghurtot, a vízben feloldott zselatint és a cseresznyét. 4 adag lett belőle, egyenkén 12, 5 g CH-ot tartalmaz