2013. május 23., csütörtök

Nyers epres marcipán torta névnapra

Ez egy mindenféle szempontból "tökéletes" tortácsa, mivel glutén-, cukor-, tej-, tojásmentes, ezért egyben paleo, vegán, vega, CH diétás, raw-food... Ötvöz minden diétás őrületet. :)
Marcipánhoz:
-170 g darált mandula
-100 g avokádó
-kakaópor
-megfelelő mennyiségű xilt (kb. 50 g min.), sajnos elfogyott, így stevia cseppeé csináltam, hát nem az igazi
Epres réteg:
-250 g eper pürésítve
-2 ek utifűmag héj

2013. május 22., szerda

Blogkörkép

Örömmel tapasztaltam, hogy egyre szaporodnak az inzulinrezisztenciával (IR), diabétesszel és egészséges táplálkozással kapcsolatos blogok. Na persze nem az a jó, hogy mind több és több embernek lesz másképp "édes" az élete, hanem az, hogy megosztják a tapasztalataikat, bevált receptjeiket. És még így sem tudnak elegen például az IR létezéséről, holott ha időben felismerik, akkor sok szörnyű dolognak állhatják útját.
Nagyon sok gasztroblogot követek, kb. 3/4-ét ezek teszik ki.
Egészséges táplálkozás, különböző szemszögekből:
Elmira paleo konyhája
 Pocak Panna
 Vegetáriánus receptek
 Fitness „cukrászat”: édességek, sütemények, kekszek, torták
  Nyers konyha
 Paleo életmód
 Heni modern konyhája
 Vegagyerek
  Gitta nyersétel blogja
 NonStopPaleo
 mithrile süt-főz: cukor és fehér liszt nélkül
 IR-es receptek:
 Mézes finomságok...
 Nóri mindenmentes konyhája
  Gumimacik
 Édes élet cukor nélkül
 Tipikus Flammeres
Kakukkfű 
Annie's Taste
 farkaselet
 TeaRoom
 Receptek | CH Diéta

Friss eper, friss hírek

Végre van itt is friss, helyi eper! Vettem is egy kilót, de hamar el fog fogyni. A következő alkotás a névnapi nyers marcipános-epres tortám lesz.
Már két gasztrobloggyűjteménybe is bekerült a blogom, igaz, hogy az enyém nem csak gasztro, de idő hiányában mostanában csak főzni tudok.
http://gasztro-blogok.blogspot.com/
És a másik: http://www.gasztroblogok.hu/

2013. május 20., hétfő

Mákos-narancsos piskótapalacsinta

A körülmények összejátszásából született, sok követelménynek kellett eleget tennie. Hordozható, nem folyós ebédet akartam készíteni és valami édeset. Lekvárom sem volt, a narancs nem egy házon kívül ehető gyümölcs, így került a töltelékbe. Palacsintát akartam, de olajszag és a sikertelenség érzése nélkül, mivel mindig elszakadnak a tk lisztes palacsintáim. A túrós tekercs rávezetett, hogy a vékony piskótát fel lehet tekerni. Így jött létre ez.

Piskóta:

-1 tojás (fehérje felverve)
-100 g tk liszt
-1 ek tejszín
-15 g xilit
-kakaópor
-szódabikarbóna
-víz
Összekevertem és sütőpapíros tepsiben 180 fokon megsütöttem.

Krém:

1 narancs szétnyomkodva
- 50 g mák
-3 ek tejszín
-1 ek utifűmag héj
Belekentem, feltekertem. Finom!



2013. május 19., vasárnap

Nyers uborkaleves

Tegnap nagyon megkívántam, de el voltam szomorodva, hogy nincs botmixerem és akkor hogy tudom elkészíteni. Aztán rájöttem, hogy ha a legkisebb lyukú reszelőn lereszelem az ubit, akkor ugyanolyan eredményt érek el.
Hozzávalók egy adaghoz:
 150 g ubi lereszelve,
50 g paradicsompüré,
só, fűszer,
főzőtejszín,
víz