2013. május 18., szombat

Kakaós-túrós piskótatekercs liszt nélkül

Ki gondolta volna, hogy lehet piskótát sütni liszt nélkül! És hogy nem fog eltörni. Egy nagyon könnyű desszert pünkösdre.
Piskóta:
-30 g kakópor
-75 ml tej (én hígított tejszínt használtam)
-20 g xilit
-2 tojás
A tojásfehérjét felverjük, a sárgáját összekeverjük a többi hozzávalóval. Végül a fehérjét is beleforgatjuk. Sütőpapíron megsütjük 180 fokon 15 perc alatt.
Krém:
-200 g tehéntúró
-20 g xilit
-1 ek, tejszín
Összekeverjük a kihűlt piskótára kenjük, majd óvatosan felcsavarjuk.

2013. május 16., csütörtök

Pavlova mascarpone krémmel

A hétvégén készített mákos piskóta után rádöbbentem, hogy alig kell valami a felvert tojásfehérjébe, máris egy könnyű alapot kapunk, ami nem telít el nagyon és még egy kis szénhidrátot is spórolhatunk rajta, persze csak ha nem cukorral készítjük. A pavlováról egyesek azt írták, hogy nehéz elkészíteni. Én nem láttam benne semmi nehézséget, igaz, hogy nem is kóstoltam ezelőtt ilyesmit, úgyhogy nem tudom, hogy milyen kellene legyen. Nekem ízlett. Nem volt tejszínem, csak tejszínkrémsajtom (mascarpone-szerű), a megmaradó tojássárgák meg adták magukat, hogy valami tiramisuszerűség legyen belőlük.

Alap:

-2 felvert tojásfehérje
-20 g xilit
-1 ek. almaecet
Egy sütőpapíros alapra halmozzuk és addig sütjük nem túl nagy lángon, amig halványbarna lesz a külseje.

 Krém:

-2 tojássárgája
-20 g xilit
-50 g krémsajt
-kb. 1 dl víz
-1 csapott ek. liszt
Addig főzzük, amig besűrűsüdik.
Bármivel díszíthető.


 

2013. május 12., vasárnap

Sült csokikrém és krémes mákos süti

A csokikrémnek sajnos elfelejtettem leírni az általam használt receptjét, úgyhogy belinkelem az egyiket, ahonnan inspirálódtam:  http://gourmandula.blogspot.ro/2009/01/ahogy-grtem-vulknparti-desszertje-ami.html
Végre tudom használni a darálómat, ennek örömére mindenképp valami mákosat akartam készítenei. Ezt alakítgattam kicsit: http://www.ritakonyhaja.hu/nassolda/egy-tepsi-sutemeny/2328-makos-kremes-sutemeny-recept.html
Így:
Tésztéhoz:
-50 g darált mák
-18 g kókuszreszelék
-10 g xilit
-5 g tk liszt
-fél tasak sütőpor
-3 tojásfehérje, amit a xilittel felvertem, majd hozzátettem a többit. 180 fokon, 15 perc alatt megsütöttem, sütőpapír híjján sima A4-es lapon. :)
Krém:
-3 tojássárgája
-40 g xilit
-10 g tk liszt
-50 g vaj
Úgy jártam el, ahogy a belinkelt recept írja.