2013. március 23., szombat

Túró Rudi minitorta

Annyira mini, hogy szufléformában készült.
Túrós részhez:
-400 g tehéntúró (most 0% zsírtartalmú volt)
-40 g xilit
-fél zacsi zselatinpor vízben feloldva
Csokis részhez:
-30 g kókuszolaj megolvasztva
-40 g kakaópor
-30 g xilit
A formát sütőpapírral kibéleltem, így szépen ki lehetett emelni belőle.
Három lett.

2013. március 20., szerda

Babos-avokádós desszertkrém

Most kóstoltam meg és a két íz kombinációja olyan finomra sikerült, hogy szerintem megéri lejegyezni ide a receptjét. A kép az előző bejegyzésben látható. Jobb lett volna szépen egymásra rétegelni a krémeket, de majd legközelebb.
Kakós rész:
-100 g főtt fehér bab
-kakópor
-30  g xilit
-tejszín/tej stb.
A babot összturmixoljuk (én csak villával törtem össze) és hozzákeverjük a többi hozzávalót.
Avokádós rész:
-1 érett avokádó pürésítve
-30 g xilit
Ennyi az egész, de nagyon finom. :)

Minden mentes keksztekercs - evolúció







Elkészítettem a babos kakómasszát, Nem lett rossz, ha benne lenne a szükséges kávé is, akkor mégkevésbé lenn babíze. Viszont nem az igazi. Megcsináltam a krémet is, de sajnos nem sikerült feltekerjem, a babos cucc esett szét, így a fent látható valami lett belőle. A xilites avokádókrém viszont jó így, ahogy van, hasonlít az íze a cukros vajkréméhez. Tehát töltelék: pipa.
A kakaós masszán viszont változtatni kell, mégpedig arra gondoltam, hogy egy marcipánmassza-szerűt kellene kreálni, darált mandulával, xilittel és kakaóporral. Esetleg egy részét dióval helyettesítem, mert az olcsóbb. Tennék hozzá egy kis kókuszolajat is.
Pf, most látom, hogy nem én találtam fel a spanyolviaszt.
 http://www.nosalty.hu/recept/paleo-kokusztekercs

Itt sajnos nincs darálóm, így nem tudok ennek főpróbát tartani, de már biztos, hogy elkészítem ezt húsvétra.



2013. március 17., vasárnap

Tervek

Húsvétra linzert készülünk sütni a szokásos bájgli mellett. Ez lesz az első tk lisztes, xilites linzer-próbálkozásom. Lekvár helyett paleo nutellával szeretném tölteni.

A másik ötlet, amit szeretnék megvalósítani, egy kekszmentes keksztekercs. Akármilyen kekszet nem használhatok, a tk kekszek meg mind sósak, ami nem igazán passzol egy édességhez. Az meg túl munkás lenne, hogy először kekszet süssek, utána meg széttörjem. Szóval nemrég rátaláltam a babos piskótásra. Innen jött az ötlet, hogy a babot desszerthez is lehet használni. Tehát a tekercs kakaós, kekszes részét babkrémre fogom alapozni, a krémjét is átalakítom, hogy ne legyen vajas. Még nem tudom, mikor fogom megvalósítani.

Szórt túrós, gyümölcsös rétes

Már rég nem készítettem semmi említésre méltót, de ezt most muszáj volt kipróbálnom.
4 személyre
-12 dkg tk. liszt
-10 dkg xilit
-1/4 csomag sütöpor
-400 g tehéntúró
-kókuszolaj
-1 tojás
-400 g málna vagy bármilyen más gyümölcs
A recept lényege abban rejlik, hogy nem kell a tésztát elkészíteni. Igaz, hogy nekem nem tűnt így sem gyorsabbnak. Talán krémesebbnek.
A lisztet, 60 g xilitet és a sütőport összekevertem. A sütőpapírral bélelt tepsi aljára kókuszolajat tettem, rászórtam a lisztes keverék felét. A túrót összekevertem a maradék xilittel és eloszlattam a liszten. Erre rászórtam a málnát, majd a liszt másik felét. A tojást elkevertem a málna levével, mert fagyasztott málna volt és sok leve lett kiolvadás után. De lehet kevés tejjel vagy más gyümölcslével is keverni. Ezt ráöntöttem a tésztára majd a tetejére pakoltam még egy kis kókuszolajat. 200 fokon 40 percig sütöttem. Nagyon finom krémes lett, talán kicsit sületlen, de én így szeretem. Fogyasztás előtt tejszínnel locsoltam meg.
Nem a legszebb, vendég elég való sütemény, de az íze kárpótol a látványért.