2013. február 2., szombat

Szalmabatáta paradicsomszósszal

Úgy is hívhatnám, hogy ketchupos szalmakrumpli ketchup és krumpli nélkül.
Végre találtam valamit, ami helyettesíti a krumplit, de nincs benne annyi keményítő és szénhidrát, sőt, még jót is tesz az inzulinszintnek. Ez a batáta, más néven édesburgonya, amitők sokáig féltem, mert a nevében is benne van, hogy édes, akkor hogy is lenne jó. A csicsókára vadásztam, még most sem tettem le róla, mert az talán mégjobb, de egyelőre jó lesz a batáta is.
Vékony karikákra vágtam és olajban megsütöttem, mint a szalmakrumplit, majd 4 szalvétával valahogy leitattam róla az olajat. Hogy ezt elkerüljem, ma már a sütőben fogom sütni.
A paradicsomszósz tulajdonképpen spagettimártás, legalábbis én így készítem azt, de nincs benne mustár, hanem:
-paradicsompaszta (elég híg)
- 1 hagyma apróra vágva, kevés olajban megdinsztelve
-néhány babérlevél
-bazsalikom vagy oregánó, jó sok
-só, bors
Az egészet összefőzöm.
Egy hét múlva hazamegyek és végre lesz időm és alapanyagom kézműveskedni is, nem csak főzni. :D

Nagyoncsokis sült krém

-4 sor diabetikus feketecsoki
-50 g vaj
-2 tojás
-35 g xilit
-30 g liszt
-2 ek kakaópor
A vajat és a csokit összeolvasztottam, majd hozzákevertem a többi hozzávalóhoz. 180 fokon 25 percet sütöttem, de 5-10  perccel kevesebb is elég lett volna, mert így pont az a krémesség veszett el, amire vágytam. Hát majd legközelebb.

2013. január 27., vasárnap

Görögjoghurtos datolyaszilvás krém

Igazából a cím le is fedi, hogy miről van szó. A két összetevőt össze kell turmixolni vagy csak keverni és kész. Szóval ez nem is igazi recept, csak ötlet. Egyébként ezt a gyümölcsöt most kóstoltam életemben először.