2013. december 22., vasárnap

A legeslegjobb, igazi mézeskalács

Ez az a recept, ami szerint már körülbelül 12 éve készítjük a mézeskalácsot karácsonyra és húsvétra. Ez nem cukormentes, így már két éve nem eszem belőle, de aki teheti, annak nagyon ajánlom! Főleg, ha a cukrot xilittel helyettesítjük. Az illata valami csoda!
Hozzávalók:
-1 kg liszt (fél kg fehérliszt, fél kg teljeskiőrlésű)
-30 dkg vaj
-30 dkg cukor
-3 tojás
-25 dkg méz
-2 kk. gyömbér
-2 kk. szegfűszeg
-2 kk. fahéj
-1 narancs és 1 citrom reszelt héja
-3 kk. szódabikarbóna
A mézet melegedni tesszük a fűszerekkel és a vajjal együtt. Ezalatt a tojásokat habosra kavarjuk a cukorral. A lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát és ebbe beleöntjük a langyos mézet és a cukros tojást. Egy napig hideg helyen állni hagyjuk. Fél ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Megkenjük tojássa. Hamar megsül!
Általában tojásfehérjés írókázással díszítjük. Idén ki akartam próbálni, hogy milyen, ha keményítőt is teszek a fehérjébe. Hát nekem nem jött öszze. Annyir folyós lett, hogy nem tudtam szépen írni vele, így vészmegoldásként a teljes felületüket bekentem vele és cukorgyöngyöt szórtam rá. Maradok a citromleves változatnál.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése